![]() | Otwarte zasoby Steni |
są dostępne TUTAJ. Dzięki Steniu, skorzystam z dwóch przepisów świątecznych: 1. MAZUREK ANANASOWY (super prosty) Składniki: 1 duża puszka ananasów; 2 opakowania ciasta francuskiego; 1/3 szklanki cukru; trochę owoców z konfitury. Ewentualnie lukier do przybrania (w torebkach Oetker). Procedura: a) odsącz ananasy, b) na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż 1 ciasto, c) na cieście ułóż krążki ananasów a w środek włóż owoce z konfitury, d) przykryj drugim płatem ciasta francuskiego. E) Piekarnik rozgrzej do 180oC , f) włóż blachę z ciastem na 15 – 20 min. G) Po wystygnięciu udekoruj lukrem i kawałkami ananasa. Wykrawaj ciastka w kwadraty obejmujące całe plastry ananasa. 1. PIECZONY SCHAB ( pieczony, duszony, gotowany ???) Założenie: tolerancja czosnku! Składniki: ok. 1,5 kg świeżego schabu; przyprawy: 5 ząbków czosnku zgrubnie pokrojonego, 5 łyżek majeranku, 5 łyżeczek czarnego pieprzu, ¼ szklanki soli; zimna woda w ilości zakrywającej mięso. Procedura: a) do naczynia, odpowiadającego wielkością rozmiarom schabu, włożyć mięso, b) wsypać i włożyć wszystkie przyprawy, c) zalać zimną wodą aż do całkowitego przykrycia mięsa i przykryć naczynie. D) do nagrzanego piekarnika do 180 – 1900C włożyć mięso na 20 min! I wyłączyć piekarnik, e)schab zostawić w piekarniku do następnego dnia, f) następnego dnia (bez nagrzewania piekarnika) piec schab też przez 20 min. Można wyjąć mięso z piekarnika ale zostawić je do wystygnięcia w zalewie. Schab jest miękki i soczysty – jest wyśmienity do pieczywa i do obiadu zróżnymi sosami. (Mięso można podzielić i część zamrozić). |