Picture of Anna S Grabowska
Spotkanie 27 lutego 2014
by Anna S Grabowska - Monday, 24 February 2014, 10:10 AM

Zapraszam do dyskusji na temat wykorzystania narzędzi społecznościowych w edukacji międzypokoleniowej.
Czy znacie przykłady dobrych praktyk w kraju i za granicą?
Wasze przykłady będą wykorzystane w publikacji przygotowywanej w ramach projektu ForAge.
A tak przy okazji proszę odwiedzić forum http://www.foragenetwork.eu/pl/forum/
Proszę o odpowiedź na pytanie:
Czy i jak możemy wykorzystać swoje doświadczenia z sierpnia 80 w projekcie koordynowanym przez ECS "Zrozumieć sierpień"?

Re: Spotkanie 27 lutego 2014
by Anna S Grabowska - Tuesday, 25 February 2014, 07:41 AM

Moja propozycja to metoda doceniająca (ang. Appreciative Inquiry).

Metoda zakłada dwa główne cele:
  1. Jesteśmy odpowiedzialni za świętowanie naszych sukcesów (ang. We have the responsibility to celebrate our successes).
  2. Najlepiej uczymy się w oparciu o to co (dobrze) działa (ang. We learn best from what is working).

8 założeń Metody Doceniającej (ang. The eight assumptions of Appreciative Inquiry):
  1. W każdym społeczeństwie, organizacji lub grupie coś działa (ang. In every society, organisation or group something works).
  2. To na czym się koncentrujemy staje się naszą rzeczywistością (ang. What we focus on becomes our reality).
  3. Rzeczywistość jest tworzona w bieżącej chwili i jest wiele rzeczywistości (ang. Reality is created in the moment, and there are multiple realities).
  4. Zadawanie pytań w organizacji lub grupie wywiera na tą grupę lub organizację wpływ (ang. The act of asking questions of an organization or group influences the group in some way).
  5. Ludzie czują się pewniej i bardziej komfortowo podróżując w przyszłość (w nieznane) jeśli zabierają ze sobą elementy przeszłości (to co znane) (ang. People have more confidence and comfort to journey to the future (the unknown) when they carry forward parts of the past (the known)).
  6. Jeśli zabieramy ze sobą części przeszłości powinny być to jej najlepsze części (ang. If we carry parts of the past forward, they should be what is the best about the past).
  7. To ważne żeby doceniać różnice (ang. It is important to value differences).
  8. Język którego używamy kreuje naszą rzeczywistość (ang. The language we use creates our reality).
Picture of Stefania Madejska-Racka
Odp: Re: Spotkanie 27 lutego 2014
by Stefania Madejska-Racka - Thursday, 27 February 2014, 12:28 AM

Deliberuje wewnętrznie, od kilku dobrych dni, i nie wiem jakich mam użyć słów, aby dostosować ton wypowiedzi do "podstawowych zaleceń" doceniania. Nie będę sobie ubiżać, ale chyba jestem już "nie na czasie", bo, naprawdę wielu nakazów z tych 8 założeń Metody Doceniającej - nie pojmuję.
Mamy je wykorzystywać w trakcie wywiadu? ustnie, czy pisemnie? kiedy?
Przepraszam, ale mam mętne pojęcie - coś do mnie nie St
Re: Odp: Re: Spotkanie 27 lutego 2014
by Anna S Grabowska - Thursday, 27 February 2014, 03:11 PM

jestem na lotnisku, internet tylko w komórce, ale mogę obiecać, ze podam przykłady. Najważniejsze jest świętowanie, a to robimy regularnie, dobre praktyki też nie są nam obce ;)

by Anna S Grabowska - Thursday, 27 February 2014, 03:34 PM

mam jeszcze 20 minut w prezencie od pasazera lotu do rzeszowa. czy sa pytania?

by Anna S Grabowska - Thursday, 27 February 2014, 03:55 PM

miłego świętowaniai dozo za tydzień smile
Picture of Lidia Berbeka
by Lidia Berbeka - Thursday, 27 February 2014, 04:05 PM

Zgadzam się z założeniami metody doceniania- chociaż niektóre brzmią enigmatycznie .
Prawda- każdy kreuje swoją przyszłośc sam i to na własnych doświadczeniach, tych dobrych, które lepiej pamiętamy. Te gorsze przypadki chowamy gdzieś
w zakamarki pamięci, chociaż to one dają doświadczenie i na nich się uczymy.
Przenosic do przyszłości należy te dobre.
Trzeba byc optymistą i wierzyc że wszystko co zechcemy, może się ziścic.
Najwięksi filozofowie na naszej Ziemi twierdzą że to myśli nasze mają moc sprawczą- więc często trzeba zmienic sposób myślenia .
Wiara w ludzi, w dobro i otaczanie sie pozytywnymi osobami- to moje motto.