Picture of Anna S Grabowska
Spotkanie 19.02.2015
by Anna S Grabowska - Thursday, 19 February 2015, 10:13 AM

Pracujemy nad naszym tygodnikiem, czyli "Word + WIKI".
Do zobaczenia
Anka
Picture of Lidia Berbeka
Re: Spotkanie 19.02.2015
by Lidia Berbeka - Thursday, 19 February 2015, 04:02 PM

Jeden z pięknych widoków na Tatry

Picture of Lidia Berbeka
by Lidia Berbeka - Thursday, 19 February 2015, 03:51 PM

Spacerek zimowy z Głodówki do Bukowiny

Picture of Lidia Berbeka
by Lidia Berbeka - Thursday, 19 February 2015, 03:54 PM

Parada jeźdźców przed Kumoterkami na Rusinowej

Picture of Lidia Berbeka
by Lidia Berbeka - Thursday, 19 February 2015, 03:56 PM

Pogłaskanie misia z Głodówki przynosi szczęście

Picture of Danuta Siemińska
Odp: Spotkanie 19.02.2015
by Danuta Siemińska - Thursday, 19 February 2015, 04:03 PM

Tekst po korekcie:

Od Redakcji:

Uwaga! Uwaga!

Z prawdziwą radością i niekłamaną satysfakcją STARTUJEMY! z pierwszym numerem naszego tygodnika

ATYWNI 60+

Temat numeru: Seniorzy PG - zima 2015r.

Jak ją spędzamy?

Irena: Bukowina Tatrzańska 02 – 10. 02. 2015r. „Bez chłopów i bez fochów”

Stało się – decyzja jadę! Na ten wyjazd czekałam cierpliwie dwa lata, słysząc zachwyt koleżanek, które uczestniczyły w poprzednich wyjazdach. Okazało się, że warto było. Pogoda dopisała, śnieg spadł jak na życzenie, a krajobrazy iście alpejskie. Byłam oczarowana cudownym nastrojem i miłą atmosferą panującą w naszej niemałej grupie (18 dziewczyn). O nasze dobre samopoczucie dbali również właściciele pensjonatu „Nad Laskiem” zapewniając wygodne spanie i wyśmienite jedzonko. A niekwestionowanym przebojem pobytu okazały się kąpiele w basenach termalnych i nasze harce w strojach kąpielowych na śniegu…

Lidka Moja bukowina po raz siódmy

W tym roku, już po raz siódmy, z prawdziwą radością, uczestniczyłam w kolejnej edycji wyjazdowej.

Program miałyśmy bardzo bogaty. Obejmował on dwukrotne "wypady" do teatrów: Teatru Ludowego w Bukowinie na przedstawienie ZATRACENIEC oraz do teatru Witkacego w Zakopanem na przedstawienie „Na przełęczy" w wersji regionalnej. Rewelacja jak zwykle.

Jak co roku, od siedmiu lat wybrałyśmy się na Głodówkę na piwko ze smażonymi oscypkami i głaskaniem níedźwiedzia. Niestety w tym roku aura była niekorzystna dla podziwiania z tego miejsca cudnych zazwyczaj widoków naszych Tatr.

Miałyśmy w tym roku możliwość uczestnictwa w Festiwalu Góralskim i oglądać paradę zaprzęgów. Było super!

Ciekawe były też wieczory z gospodarzami” Gościńca nad Laskiem” i ich opowieści o życiu lokalnym, weselach na 300 osób no i wspaniałe "góralskie kawały”.

W tak miłej atmosferze naładowałam akumulatory na następny rok. I oto chodziło!

Cudowną niespodzianką była dla nas wizyta w Tischnerówce; akurat w tym roku mija 15 lat od śmierci ks. Tischnera. …wspomnienia i pamiątki, wspaniale spędzony czas. 

Joanna Bień Góralska moda weselna.

Wesele w górach trwa co najmniej trzy dni.

Na weselu córki naszej gaździny było 340 osób – najbliższa rodzina!

Ela Rękawek Cygański wieczór

Już czwarty raz byłam w Bukowinie Tatrzańskiej.

Zawsze cudownie tam spędzam czas.

Tym razem też tak było. Do tradycji naszych pobytów należy wieczór w którym się przebieramy. W tym roku był to wieczór cygański.

Janka Kadłubiska Nowicjuszka w Bukowinie

Byłam w Bukowinie po raz pierwszy. Osiemnaście seniorek lub prawie seniorek pozytywnie nastawionych do życia spotkało się w gościńcu „Nad laskiem”. Ewa „dyrekcja ‘’przygotowała bardzo bogaty program turystyczno-kulturalno –sportowy .Pławiłyśmy się w termach ,chodziłyśmy po górach, nie brakowało też strawy duchowej. Wieczór w Domu Ludowym dostarczył nam niezapomnianych wrażeń zarówno pod względem duchowym jak i cielesnym.

Nowicjuszkom powiedziano ,żeby ubrać się jak najcieplej, bo w tym przytułku kultury jest bardzo zimno. Rzeczywistość nas jednak zaskoczyła zupełnie. Temperatura była jak w saunie. Humory nam dopisywały mimo wszystko.

Teatr Witkacego i sztuka „Na przełęczy” zauroczyły mnie. Scenografia bardzo pomysłowa (szafy jako góry) i gra aktorów zrobiły na mnie duże wrażenie.

Izba pamięci księdza Tisznera w Łopusznej i krótkie filmy przybliżyły mi postać wybitnego filozofa.

Piękny kościółek na Harendzie z 17 wieku z pięknymi freskami był niespodzianką w drodze do teatru w Zakopanem.

Wieczory wspólne to następny rozdział naszego pobytu. Najweselszym okazał się wieczór „cygański”. Osiemnaście pięknych, uśmiechniętych rozśpiewanych cyganek spotkało się przy suto zastawionym stole.

Wspaniałych wrażeń bardzo dużo i tylko mam nadzieję ,że panie zaakceptowały moją osobę i dadzą mi szansę na kolejny wspólny wyjazd.

Ludmiła Łoś Zauroczona Bukowiną

W Bukowinie byłam pierwszy raz w gronie znajomych i nieznanych mi koleżanek. 

Codzienne kąpiele w basenach termalnych znacznie poprawiły moje samopoczucie i zdrowie.

Piesze wycieczki zielonym i niebieskim szlakiem uświadomiły mi, że jeszcze potrafię chodzić w grupie z silniejszymi fizycznie dziewczynami.

Wieczorne biesiady przy wspólnym stole, ze śpiewem, tańcami, działały integracyjnie na nas i otoczenie.

Pod koniec pobytu byłam bardzo szczęśliwa, że poznałam nowe koleżanki, z którymi można przysłowiowe konie kraść.

Wanda Bukowina jest o key!

Po raz trzeci uczestniczyłam w wyjeździe do Bukowiny Tatrzańskiej

W tym roku pod hasłem „bez chłopów i bez fochów”.

Piękna zimowa sceneria , codzienne kąpiele w wodach termalnych, długie

spacery z kijkami, to było to co czego najbardziej potrzebowałam.

Zwiedzanie kościółka drewnianego (300 - letniego) w Harendzie k/Zakopanego oraz muzeum ks.J.Tischnera w Łopusznej było wspaniałym przeżyciem.

Jak co roku , urządzany jest wieczór przebierany, tym razem był to wieczór cygański.

Wszystkie uczestniczki , 18 pań, pięknie przebrane za cyganeczki, śpiewały piosenki cygańskie i nie tylko. Ogólnie było bardzo wesoło.

Picture of Teresa Kusznierewicz
by Teresa Kusznierewicz - Thursday, 19 February 2015, 04:42 PM

Przesyłam artykuł z Bukowiny.

Bukowina Tatrzańska 02.-10.02.2015.Hasło „Bez chłopów i fochów”. Cel :kąpiele w basenach termalnych i śmiechoterapia . Było wspaniale dla ciała i ducha .Masaże wodne zaczynając od stóp po czubek głowy. Dla ducha teatr Witkacego w Zakopanem i ludowy w Bukowinie .W naszym pensjonacie „Nad Laskiem” wieczór cygański w przepięknych strojach. Było cudownie.

Teresa

Picture of Joanna Bień
by Joanna Bień - Thursday, 19 February 2015, 04:47 PM

Moja propozycja z dzisiejszych zajęć.