Picture of Stefania Madejska-Racka
ciasto-mazurek
by Stefania Madejska-Racka - Friday, 26 March 2010, 03:43 PM
 

MAZUREK ORZECHOWO – MIGDAŁOWY

Masa orzechowa:

10 żółtek

20 dag cukru pudru

25 dag zmielonych włoskich orzechów

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać 1 łyżkę kakao rozpuszczonego w odrobinie mleka (na papkę). Dodać orzechy i wanilię – dobrze wymieszać. Wyłożyć do tortownicy ( lub innej formy) oprószonej tartą bułką.

Natychmiast przyrządzamy drugą masę migdałową:

10 białek

20 dag cukru pudru

25 dag zmielonych migdałów

3 łyżki utłuczonych biszkoptów

Sok z ½ cytryny

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo (ciągle ubijając) cukier, sok z cytryny, wanilię i 3 łyżki biszkoptów wymieszanych z migdałami. Lekko wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na masę orzechową.


Piec w piekarniku nagrzanym 180 st. C 50 do 55 min.

Nazajutrz (po wystygnięciu) polać wierzch ciepłym dżemem morelowym (najlepiej ogrzanym w rondelku i lekko odparowanym). Przybrać wg upodobania.