MAZUREK ORZECHOWO – MIGDAŁOWY
Masa orzechowa:
10 żółtek
20 dag cukru pudru
25 dag zmielonych włoskich orzechów
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać 1 łyżkę kakao rozpuszczonego w odrobinie mleka (na papkę). Dodać orzechy i wanilię – dobrze wymieszać. Wyłożyć do tortownicy ( lub innej formy) oprószonej tartą bułką.
Natychmiast przyrządzamy drugą masę migdałową:
10 białek
20 dag cukru pudru
25 dag zmielonych migdałów
3 łyżki utłuczonych biszkoptów
Sok z ½ cytryny
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo (ciągle ubijając) cukier, sok z cytryny, wanilię i 3 łyżki biszkoptów wymieszanych z migdałami. Lekko wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na masę orzechową.
Piec w piekarniku nagrzanym 180 st. C 50 do 55 min.
Nazajutrz (po wystygnięciu) polać wierzch ciepłym dżemem morelowym (najlepiej ogrzanym w rondelku i lekko odparowanym). Przybrać wg upodobania.