Picture of Anna S Grabowska
Spotkanie 25 listopada 2010
by Anna S Grabowska - Tuesday, 23 November 2010, 06:12 AM

Zaczniemy od ćwiczenia "4 słowa".
Następnie z każdą grupą przeprowadzę wywiad metodą
"Appreciative Interview based on 4D cycle",
czyli doceniający wywiad bazujący na cyklicznych pytaniach tzw. 4D.
Wyjaśniam 4D:
  1. Discovery Questions, czyli pytania odkrywcze
  2. Dream Questions, czyli pytania dot. marzeń
  3. Design Questions, czyli pytania dot. działań
  4. Destiny Questions, czyli pytania dot. trwałych efektów działania

Picture of Elzbieta  Pawlowicz
Odp: Spotkanie 25 listopada 2010
by Elzbieta Pawlowicz - Tuesday, 23 November 2010, 07:52 AM

Wow, ale innowacje....to mnie bardzo zaciekawiło...
...
by Janina Foks - Tuesday, 23 November 2010, 11:27 AM

Bardzo żaluję, niestety nie będzie mnie. Myslalam, że będzie picaso. Mam aktualnie  problemy  z Wordem.  Cos tam z picasa wydusilam, az wstyd jak malo. ale  probowalam Uśmiech . Dotyczy  warsztatow http://picasaweb.google.com/janina.foks/Pictures?authkey=Gv1sRgCNGIpaCa0qPzoQE&feat=directlink Pozdrowienia
Re: Odp: Spotkanie 25 listopada 2010
by Anna S Grabowska - Tuesday, 23 November 2010, 11:36 AM

Janka, albumik wyszedł super.
Czy możesz uczestniczyć w naszym spotkaniu wirtualnie?
To jest bardzo ważne spotkanie z punktu widzenia naszych działań 2011 i dalej.
Re: Spotkanie 25 listopada 2010
by Anna S Grabowska - Wednesday, 24 November 2010, 08:24 AM

Podaję przykładowe pytania:

ad. 1. Opowiedz w ciągu 1 minuty o wydarzeniu z Twojego życia, które miało znaczący, pozytywny wpływ na Twoją teraźniejszość.
Jakie umiejętności/wartości z przeszłości chcesz ponownie wykorzystać w swoich przyszłych działaniach?

ad. 2. Miałeś sen, w którym spełniło się Twoje marzenie, Twój projekt "e-warsztaty" zdobył pierwszą nagrodę na międzynarodowym konkursie. Co się zdarzyło w Twoim śnie? Kto Ci pomagał?

ad.3. Jaki będzie kolejny krok, który pomoże w realizacji Twoich e-warsztatów? Kto Ci w tym pomoże?

ad. 4. W jaki sposób zmierzysz osiągnięte rezultaty swoich działań?
Czy i jak wykorzystasz swoje pozytywne doświadczenia z "e-warsztatów" w przyszłości?

Picture of Stefania Madejska-Racka
by Stefania Madejska-Racka - Wednesday, 24 November 2010, 07:00 PM

No, alem zaskoczona reorganizacja wlasnych zamierzen "e-kursowych". Nie będę mogla zasnac rozmyslajac nad możliwosciami mojej wyobrazni, umiejętnosci, wydajnosci i skutecznosci.

Chyba się poddam; za duzo przyszlosciowej ambicji; moj czas odkrywczy juz minal. Nie nadaze, a wlec sie nie lubie. St.Zaskoczenie

by Anna S Grabowska - Thursday, 25 November 2010, 07:27 AM

W naszym projekcie na pewno nie o to chodzi, aby rozmyślać/pracować ponad miarę. Jesteśmy na emeryturze i zasłużyliśmy na to, aby spędzać czas tak jak lubimy.
Tzw. doceniający wywiad (Appreciative Interview) ma na celu wyszukanie pozytywnych wartości, które chcemy uchronić od zapomnienia i kultywować. Tempo aktywności ustalamy sami, nie pracujemy na akord, ale dla przyjemności. Czy przekonałam?
Picture of Barbara Wierzba
by Barbara Wierzba - Thursday, 25 November 2010, 11:11 AM

Nie będzie mnie dzisiaj na zajęciach ale będę śledziła w komputerze co robicie. nieoczekiwanie musiałam zostać w domu.
by Anna S Grabowska - Thursday, 25 November 2010, 11:42 AM

Basiu, czekam na odpowiedzi:

ad. 1. Opowiedz w ciągu 1 minuty o wydarzeniu z Twojego życia, które miało znaczący, pozytywny wpływ na Twoją teraźniejszość.
Jakie umiejętności/wartości z przeszłości chcesz ponownie wykorzystać w swoich przyszłych działaniach?

ad. 2. Miałeś sen, w którym spełniło się Twoje marzenie, Twój projekt "e-warsztaty" zdobył pierwszą nagrodę na międzynarodowym konkursie. Co się zdarzyło w Twoim śnie? Kto Ci pomagał?

ad.3. Jaki będzie kolejny krok, który pomoże w realizacji Twoich e-warsztatów? Kto Ci w tym pomoże?

ad. 4. W jaki sposób zmierzysz osiągnięte rezultaty swoich działań?
Czy i jak wykorzystasz swoje pozytywne doświadczenia z "e-warsztatów" w przyszłości?

Picture of Barbara Wierzba
Odp: Re: Odp: Spotkanie 25 listopada 2010
by Barbara Wierzba - Thursday, 25 November 2010, 04:02 PM

Myślę że ostatnią moją ważną decyzją była zgoda na operację kręgosłupa co pozwoliło mi w miarę normalnie funkcjonować i mogę być z Wami.Gdy bm nie podjęła tej decyzji moje życie ograniczyło by się do łóżka. To dla mnie śmierć. Nie lubię być sama,mam satysfakcję o ile mogę być pomocna.
Re: Spotkanie 25 listopada 2010
by Anna S Grabowska - Friday, 26 November 2010, 08:11 AM

A to są nasze słowa:
WIEDZA
WSPÓŁDZIAŁANIE
NARZĘDZIA
ADRESAT